העסקת עוזרת בית – כמה זה עולה לכם?

כמעט לכולנו יש מנקה או עוזרת בית שעוזרת בהתנהלות השוטפת ובניקיון הבית, פעם בשבוע או פעמיים בחודש.

כולם בטח יודעים כמה הם משלמים עבור שעת עבודה לעוזרת בית… אבל האם אי פעם חישבתם כמה עולה לכם להעסיק את העוזרת כאשר מתייחסים לכלל התנאים הסוציאליים?

(התחשיב נכון לאפריל 2023)

אז כמה באמת עולה לנו עוזרת בית?

העלות: כ-65 ש"ח לשעה (ברוטו, כולל כל התנאים סוציאליים המפורטים להלן), לא כולל נסיעות!

שכר לשעה של עוזרות בית

עוזרי הבית שלכם זכאים לשכר שלא יפחת מ- 30.61 ש"ח לשעה שכר מינימום (נכון לאפריל 2023). מעבר לכך, ככל שהאזור בו מועסקת עוזרת הבית נחשב לאמיד יותר, או אזורים מחוץ למטרופולין הדורשים זמן נסיעה רב – כך העוזרים יצפו לקבל שכר גבוה יותר.

השכר המקובל לשעה עומד על 50 ש"ח נטו.

פנסיה לעוזר/ת בית

על פי חוק עליכם להפריש כספים לטובת ביטוח פנסיוני מקיף לעוזרי הבית שלכם. עלות תוספת הביטוח הפנסיוני (חלק המעסיק בלבד): 3.25 ש"ח לשעת עבודה (מחושב לפי שכר של 50 ש"ח לשעה, 4 שעות בשבוע).

העובדים הם שצריכים לבחור את קרן הפנסיה אליה יועברו הכספים. אם לא יעשו זאת, האחריות מוטלת עליכם המעסיקים.

ההפרשה הכוללת לפנסיה עבור עוזרות בית היא בגובה 12.5% משכרם – 6% ממומנים על ידם ו-6.5% ממומנים מכיסכם.

פיצויים לעוזרי בית

יש להפריש מדי חודש 6% לפיצויים. כספים אלו יימסרו לעובד בעת סיום יחסי עובד מעביד, גם כאשר הוא מתפטר. במידה ויפוטר העובד, יש להשלים את ההפרש בין הכספים שנחסכו לבין שכר חודשי אחרון כפול מספר שנות עבודה. עלות הפיצויים המופרשים מדי חודש: תוספת של 3 ש"ח לשעה (לפי שכר של 50 ש"ח לשעה, 4 שעות בשבוע).

דמי ביטוח לאומי לעובדי בית

חובה לרשום את פרטי עוזרי הבית באתר הביטוח הלאומי, כולל שמם ומספר תעודת הזהות שלהם. גובה התשלום לביטוח לאומי הוא 7.25% מהשכר. רישום העוזרים בביטוח הלאומי מבטיח את זכויותיהם למקרה של תאונה, דמי לידה, פנסיית שאירים, דמי אבטלה וקצבת זקנה.

עלות הביטוח הלאומי: תוספת של 3.63 שקלים לשעה (לפי שכר 50 ש"ח לשעה, 4 שעות בשבוע).

הודעה מוקדמת במקרה פיטורים / התפטרות

יום אחד עבור כל חודש של עבודה (עד לתקרה של 30 יום).

החזר הוצאות נסיעה לעוזר/ת בית

עד תקרה של 22.60 שקל ליום עבודה.

חופשה שנתית

לעובד שעתי אשר עובד בקביעות אצל אותו מעסיק מעל 75 ימים בשנה או בשנתיים הרצופות – הזכאות תחושב לפי מספר ימי העבודה בפועל (כלומר לפי יחסיות המשרה).

לדוגמה – עוזרת שעובדת פעם בשבוע (4 שעות ביום), למעשה עובדת כ- 52 ימים בשנה (4.3 שבועות בממוצע בחודש כפול 12 חודשים). לפיכך היא זכאית ל-0.11 ימי חופשה בחודש (לפי שכר של 50 ש"ח לשעה), וזאת בהתאם לזכאות של עובד עם ותק של 1-5 שנים, ובהתאם לאחוז המשרה.

כלומר בכל אחת מ-5 שנות ההעסקה הראשונות (עולה עם הוותק) – העובדת זכאית ל-1.32 ימי חופש בשנה. שווי יום חופשה כשווי יום עבודה (8.40 שעות ליום בתעריף של 50 שח לשעה), סך הכול 559 ש"ח לשנה.

דמי הבראה לעוזרות בית

במידה ועבדה מעל שנה, זכאית העוזרת לימי הבראה לפי היקף המשרה. לדוגמה – עוזרת בית עובדת 4 שעות שבועיות, משמע 17.2 שעות בחודש (כפול 4.3 שבועות בממוצע בחודש), כלומר 9.4% משרה (17.2 לחלק ל-182 שעות של משרה מלאה כפול 100).

בשנה הראשונה משלמים עבור משרה מלאה 5 ימים כפול 382 = 1,910 ש"ח. עבור 9.4% משרה 179.54 ש"ח לשנה. תעריף יום הבראה עלה לאחרונה (יולי 2023) ל-418 ש"ח לעובדי המגזר הפרטי (במקום 382 ש"ח).

דמי מחלה לעוזרי בית

עוזרי הבית זכאים לדמי מחלה על פי החוק, החל מהיום השני למחלתם וכתנאי להצגת אישור רפואי. בעבור ימי המחלה השני והשלישי הם זכאים לקבל 50% מסך שכרם היומי. בעבור כל אחד מימי המחלה הבאים – 100% מהשכר.

ימי מחלה נספרים ברצף. אם לעובדת יש אישור רפואי עבור שבועיים, ויום עבודתה הוא ביום החמישי לספירת ימי המחלה, אז יש לשלם לה שכר של יום עבודה מלא, וכך ממשיכים בספירה. אם גם יום העבודה הבא בשבוע שלאחר מכן נופל על יום המחלה, אז גם עליו יש לשלם לה שכר של יום רגיל.

מס הכנסה

חובת תשלום מס הכנסה חלה גם על העסקת עוזרת בית, אלא שבפועל רק עבור עוזרות בית מעטות יש לשלם מס הכנסה.

הסיבה: סף המס (הסכום שמעליו חלה חובת תשלום מס הכנסה) גבוה. רוב עוזרות הבית פשוט אינן מגיעות לסף המס.

רגע לפני סיום

חוק עבודת נשים, על כל סעיפיו, חל גם על עוזרת הבית. למשל, אם העוזרת נכנסת להריון, קיימת הגבלה על פיטוריה ויש צורך באישור משרד התמ"ת כדי לפטרה.

העובדת שבה מחופשת לידה? לא ניתן לפטרה, אלא רק 60 יום לאחר ששבה לעבודה.

מי שלא משלם, מסתכן!
להרחבה והסבר פנו אלינו לקבלת ייעוץ >


מעוניינים לדעת כמה בדיוק עליכם לשלם לעוזרת הבית?
קבלו סיכום ביניים תקופתי / גמר חשבון מקצועי, שנערך אצל חשב שכר מומחה בדיני עבודה.

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד

יש לכם שאלה?

כתבו לנו וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם, ללא עלות!
זמנית השירות אינו זמין.
ניתן לרכוש ייעוצים תחשיביים וגמרי חשבון.